Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jótékony valóságshow?

Ezen a héten az alultáplált gyerekek ügyével foglalkozik a VV4. A villalakóknál járt dietetikus, beszélgettek az egészséges kajákról, és nekik kellett összeállítaniuk azt a szpotot is, amellyel az RTL Klub a jótékonysági akciót népszerűsíti. A villalakók ugyanis a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványnak gyűjtenek. Eddig a dolog lényege röviden.

S aztán felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet hiteles egy trash reality jótékonysági szerepben? Hiszen az ilyen műsoroknál azt lesi a voyeur ösztöneit kiélő néző, hogy ki hányszor villant, szexel, mennyit trágárkodik, és egyáltalán, hogyan reagálnak a laboratóriumi csótányként megfigyelt emberszabásúak a különböző elvonásokra, a légüres térben generált konfliktusokra, stb.

Mindennek számon tartásában pedig immár a Médiatanács is segít, mivel barométerében jól látható, hányszor meztelenkednek a villalakók, mennyiszer szexelnek, hányszor trágárkodnak, s ha igen, súlyosat-e.

No de komolyra fordítva: jó ötlet-e egy trash realityből CSR-gépezetet csinálni? Ott vannak ugye az imázskérdések: amennyire népszerű a műsor egyfelől, akkora az elutasítottsága a nézők egy másik, szintén nagy tábora részéről. Másfelől az is kérdés, mennyire elegáns beforgatni egy agyonnézett, kőkeményen lóvétermelésre fogott műsort a CSR-keretbe. S további elem, amit talán csak mérsékelten érdemes idekeverni, hogy az alapítványt jegyző Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadóként dolgozik, és szerződéseit épp most boncolgatja egy ellenzéki bulvár site. Ami ugye idekeveri a politika sarát esetleg.

Kb. eddig tartanak az ellenérvek, s a másik serpenyőben is sorakoznak állítások. Ott van például a népszerűség: a műsort rengetegen nézik, és ezért borítékolható, hogy nagyon sokan fognak az alapítvány támogatására SMS-t küldeni, ami jó. És e szempontból tulajdonképpen mindegy is, hogy egy csomóan meg utálják és megvetik a VV4-et, mert cirka 2 millió néző már jelentős erő. Jó az is, hogy az alapítvány célja értelmes és fontos: az alultápláltság ellen küzdeni olyan módon, hogy a családok kezébe eszközöket adnak, nem pusztán pénzt.

És a jótékonysági elemen túl nem elhanyagolható az a tény sem, hogy így végre abbahagyták a semmittevő picsogást a teljesen bedepressziózott villalakók, mert kaptak egy ügyet, amin végre dolgozhatnak, agyalhatnak, és ami kicsit összébb rántja őket. Bár a műsor lényege épp az volna, hogy azt kukkoljuk sokan, mivé tesz az ingerszegény környezet és a mesterséges konfliktusok kombója, mégis, ez kezdett kevésnek tűnni, bár a nézettség egy pillanatra sem rebbent meg. Az viszont fontos, hogy így talán megfordítható az a nihilista villahangulat, ami feltehetőleg a műsor készítői szerint sem volt jó irány.

Ráadásul a szegénység, a gyerekek nézettségileg "hálás" téma (párdon). Sokakat érdekel, egy nagy kertévé nézői között sokakat is érint. Akiket nem személyükben, közvetlenül, azokat jótékonysági vonalon, az érzések szintjén. Egy SMS elküldése anyagilag nem a világ, de jó érzést okozhat. Lám, egy bevallottan trash műsor is alkalmas lehet néha a néző felemelésére, még ha ez nem is főcél és főszabály.

Végül: az RTL Klub az összes VV széria kapcsán jótékonykodott eddig, 20 és 75 millió közötti összeget szedve össze. Ez a műsor üzleti vonzataihoz képest elenyésző, viszont egyébként impozáns összeg. A pénz minden alkalommal egészségügyi intézményhez ment, jó helyre.

Szóval, mindent egybevetve, folyton előtüremkedő cinizmusomat visszagyömöszölve: szerintem jó dolog ez a jótékonysági akció. Szerintetek?

0 Tovább

Szorul a hurok a ValóVilág körül

No, nem nézettségileg. Abban a VV4 lazán veri a konkurenciát. Az RTL Klub legutóbbi közleményéből például az derült ki, hogy még a TV2-n sikerrel bicegő autista doki, Dr. House sem tudta megállítani Szandikáékat. Most szerdán ugyanis a villalakók a kereskedelmi célcsoportban a képernyő előtt ülők 33,2 százalékát érdekelték, szemben az autista doktorral, aki 26,1 százalékot hozott. Ennyit erről.

De ha már a konkurenca nem képes a VV4-et megszorongatni, akkor jön a mindig alapos médiahatóság. Mondjuk sajnos csak most tudtuk meg, hogy a Médiatanács a site-ján ValóVilág Barométer van. Ebben árgus szemekkel figyelik a káromkodások mennyiségét, az alkoholfogyasztás képernyős megnyilvánulásait, a meztelenkedést, sőt, azt is, hogy a káromkodásokon belül hány százalék volt enyhe és erős!

Nos, áttekintve e súlyos és jelentős statisztikákat, az látható, hogy január második hete volt a legbrutálisabb alkohol ügyileg. Ezt mi teljesen megértjük, a szerkesztőségben mi is megcsúsztunk kicsit, mert a borpiaci szaklapunk bortesztje eléggé próbára tett minket. A dohányzásról nincs véleményünk, viszont azt nem értjük, hogy szexualitás alatt mit értenek, mert olyannal mi nem találkoztunk. Ha Gigiékre gondolnak, akkor meg csak annyit szeretnénk kérdezni, hogy "hö?":)

Ami a trágárságokat illeti, január eleje és február közepe volt a leghúzósabb. Utóbbi időszakban mi is kurva sokat káromkodtunk (párdon), a lapzárta miatt. Ajánljuk a hatóság figyelmébe:) Érdekes trend, hogy egyre galamblelkűbbek a VV4 játékosai, hiszen a százalékos statisztikák szerint egyre nagyobb az enyhének minősülő trágárságok aránya. Helyes, helyes! Egyébként arra van valami kódex, hogy mondjuk a kurváig enyhe, az anyázás viszont már durva?

No, hát értjük mi, hogy monitoring, meg minden. Sőt, van még egy fejlemény: az NMHH a BeleValóVilágot, a Cool TV-n futó késő esti összefoglalót is monitorozza. Csak ám itten cselt kell alkalmazni, mert a tematikus tévé Romániából sugároz haza, s mint ilyen, a szomszéd joghatósága alá tartozik. De amióta a régió médiahatóságai összefogtak, azóta nincs menekvés! Így aztán, miután az NMHH kiszúrta, hogy a műsorban a nézők között egy gyerek szerepelt, beindult a gépezet. És bünti lesz.

Külön vicces, hogy a médiahatóság a közleményében előre válaszol fel nem tett kérdéseinkre, hogy ő most itten ezzel nem kiskapuzni akar, hogy így büntesse meg a szomszédos joghatóságok alá menekült médiaumokat. Ez olyan közép-európai módon vicces szitu, hiszen korábban éppen ők mormogtak a kimenekülő szolgáltatókra, hogy ők kiskapuznak. Éppen ennek kivédéséről szól a régiós médiahatósági összeborulás, ami amúgy nem teljesen hülyeség talán.

Szóval, itt ez a helyzet: a VV4 lakóinál kb. testüreg motozást csinál a Médiatanács, a CoolTV-nek még Romániába is utána megy, de közben meg a brit fennhatóság alatt működő Viasaton futó, minden eddiginél több másodlagos nemi jelleg és szexuális aktus bemutatását ígérő Éden Hotelben meg vígan nézelődhetünk. Az Ofcommal meg tán nincsen egyelőre semmilyen egyezség, úgyhogy, gondolom, nem szólnak majd oda, hogy London, we have a problem...

Félreértés ne essék, nincs baj azzal, ha az ide sugárzó tévéket monitorozzák, a jogsértésekre felhívják a figyelmet. De az, hogy a proli, országos valóságshowt miért monitorozzák, a 18-39 éves csajokat megcélzó, Playboy fantáziás kiszerelést miért nem? Jó, hát koktél fogy, nem Kalinka, és a csajok szőkék és üdék, a pasik meg nem biztonsági őr pózban és klottgatyában teszik a semmit, de akkor is.

A napokban olvastam/hallottam valahol, sajnos, már nincs meg a forrás, hogy az rendben van ám, ha egy műsorszolgáltató üzleti okokból távozik, de ha ki akar bújni valami alól, az már nem. Öööö, és ezt ki mondja meg? A Viasat, az MTV Networks üzleti racionalitást, stratégiát említett. Ez érthető, elfogadható. No meg, nincsen a fenekükben az NMHH. Ez is jó érzés lehet:) De ha már a VV4-ről eszetlen statisztikákat publikálnak, akkor igazán megtehetnék, hogy az Édenről is nyomatnak a kedvemért egy ilyet. Úgyis célcsoport vagyok elvileg. Javaslom, hogy legyen az alkohol- és a cigaretta mellett olyan kategória is, hogy villantás, és akkor ezen belül majd elemezzék a hatósági oldalon, hány százalék volt borotvált.

A statiszikákról meg azt szeretném mondani, hogy a mondás szerint a statisztika az a tudomány, amely szerint, ha hét napig megy a hasad, hét napig meg szorulásod van, akkor minden a legnagyobb rendben. Legalábbis brit tudósok egy csoportja szerint.

3 Tovább

Elszúrta-e a Való Világot az RTL Klub?

Passz. Persze minden annak a fényében értelmezhető, hogy mit vártak a luxus szobafogságra ítélt bandától. Hogy kitermelődik a bulvárlapoknak, a főzős műsoroknak, a magazinműsoroknak és valamelyik baráti csatornának néhány használható ember, vagy hogy tényleg taktikát, harcot, izgalmat láthat a néző?

Úgy tűnik, a csatorna kizárólag az első célt tartotta szem előtt. Ezért a sok félig-meddig hétpróbás szereplő, a volt prosti, a volt háttértáncos, a volt playmate, a volt (és nyilván leendő) képernyős. Belőlük ki lehet passzírozni egy csomó címoldalt, egy-két műsort, férfi magazin fotózást, pár órányi közepesen értelmetlen magazin anyagot. Ami kell.

És akkor ki lehet mondani, hogy "VV Gina, az RTL Klub sztárja". Na, erre mondtam múltkor, hogy Madonna idejében még a sztár titulushoz a lábak szétrakása mellett el kellett még adni pár száz millió lemezt. Na de változnak az idők, s nem is ez a lényeg.

Szóval a csatorna céljaiból a kiválasztott emberek motivációi is logikusan következnek. Médiasztár akarok lenni, képernyős meg vadakat terelő juhász... Alig van valaki, aki tényleg a nyerésre tör. A casting során tehát egy sor díszpintyet gyűjtöttek be, akik a Survivor vagy valami hasonló izgalmas, vérre menő reality esetében életképtelenek lennének, de allűrködni azt tudnak.

Az extrovertált emberek összeválogatása terén az RTL klub egyfelől mintha túlzásba esett volna. Másfelől a sok picsogó önjelölt sztárocska végül furcsa mód elég unalmas kombót képez. Egy időre beszippantja az embert, a voyeur ösztöneire hatva, de aztán puff, ennyi.

Vannak kifejezetten negatív tendenciák. Hetekkel ezelőtt elindult a "nem csinálom", a "ki akarok menni", a rinyálás, a hisztéria. Persze, a bezártság rossz dolog. De feltehetőleg a csatorna nem tervezte, hogy minden nap kényszeresen el kell mondatnia aktuális műsorvezetőjével, hogy emberek, hát 18 ezer másik most szívesen lenne a helyetekben!

Én mondjuk nem lennék a helyükben. Viszont szívesen néznék egy izgalmas, feszes trash realityt. De nehezen elképzelhető, hogy ilyesmi kialakuljon, ha cápák helyett primadonnák üldögélnek a villában. Az is hetekbe telt, hogy végre csapatok alakuljanak ki, akik rivalizálnak, védik egymást, stb.

És most meg kiesett ez az Olivér nevű pasas, akinek már talán alá is van írva az új képernyős szerződése. Talán Majka volt utoljára ennyire hasznosnak tűnő beszerzés a VV-ben. Szóval vele elég egyértelmű, hogy mi lesz. De mi lesz a VV-vel most, hogy kihullott az az ember, aki a legfőbb, talán egyetlen katalizátor volt?

Tényleg okos volt ilyen irányba befolyásolni az eseményeket? Még mielőtt valaki manipulációs összeesküvés elméleteket gyárt, nem szavazat humbugról beszélek. Hanem arról, hogy 24 órából egy órányi anyagot gyártva a szerkesztő kezében hatalom van, és lehetőség a jó történetvezetés kialakítására. De ez most így zsákutcának tűnik.

Szó se róla, biztos giga mega nézettsége volt a szombati párbajnak, biztos magas volt az SMS bevétel. Csak mikor egyetlen ember mutatta a taktikázás elemi jeleit, és az meg szépen kiesett, onnét nem tudom, mit lehet tenni a nézettség fenntartása érdekében.

Remélhetőleg nem azt, ami az egész szombati műsort áthatotta: olyan mértékű nyálban és kínlódásban sikerült tobzódni, ami teljesen fenéken rúgta mindazt, amitől a VV jó lehetne a maga műfajában. Ez a mexikói szappanoperás tempó teljesen elüt attól a szemét, gonosz formátumtól, amiben a néző ül, és a karosszkéből sörrel a kezében kipöccintheti a szereplőket, hülye online szavazásokban akár egy hétre alkoholmentességre vagy biokúrára kényszerítheti őket. Vagy tök másra.

Eddig szépen felfutottak a nézettségi számok a kezdeti gyengébb adatok után. De hogy mi lesz ezután, azt kíváncsian várom. Most úgy tűnik, a csatornát totál nem érdekli, hogy a műsor mennyire érdekes, a lényeg, hogy kitermeljék a következő, kábeltévékre kihelyezhető meg bulvárlapokban nyilatkoztatható sztárokat. Ez is egy fontos építkezés, csak fokokkal unalmasabb, mint egy tökös valóságshow feladatokkal, taktikákkal, meg ami kell.

4 Tovább

Nyelvi barangolások Németországban

0 Tovább

A biztonsági őr póz

0 Tovább

Közérdekű Közlegény

blogavatar

"Nem lehet mindenki okos, kell, hogy a hülyék kivételek legyenek, mert ha mindenki okos volna, akkor annyi ész volna a világon, hogy attól minden második ember teljesen meghülyülne."

Utolsó kommentek