A Groupon csupán 2008 novemberében indult, de mostanra már 15 milliárd dollárra értékelik a közösségi vásárlással foglalkozó oldalt. A vezetője már a Forbes címlapján pózol, más lapok szerint ez a valaha volt legdinamikusabb cég Amerikában. Szóval, a csillaguk tündököl, s nem véletlenül, hiszen a számaik meggyőzőek.

Rövid idő alatt 35 országban jelentek meg, s 2009-ben még csak 30 piacon voltak jelen, tavaly azonban már majdnem 600-on. Az előfizetők száma 2-ről 50 millióra nőtt. Ők a mintegy 58 ezer helyi céggel több mint 100 üzletet kötöttek, több mint 1,5 milliárd dollárt megtakarítva.

A kommunikációról azért még van mit tanulniuk. Például azt, hogy bizonyos dolgokkal nem lehet viccelni. Ami a Super Bowl, azaz az amerikai foci döntője alatt futó reklámjuk kapcsán derült ki. Márpedig akkor a népek igencsak ki vannak hegyezve a jó reklámokra, meg a rosszakra is...

Néha nagyon nehéz megállapítani, hogy mivel lehet viccelni, és mivel nem. Főleg Amerikában, ahol a Super Bowl alatt futó gyakran kissé hímsovi reklámok (sör, férfiak, tetszik érteni) lazán elcsúsznak, sőt, tetszést is aratnak, a tibeti ügy viszont - mint kiderült - tabu. (Pedig ez az az ország a skandinávok mellett, ahol a női egyenjogúság állandó téma. Melynek folyományaként sosem segítik fel a kabátunkat sem, és az ajtót is ránk csapják a pasik, de semmi sem lehet tökéletes:)

Szóval, a szpotban azt halljuk, hogy Tibet nagy veszélyben van, a kultúráját fenyegetik, viszont a kajájuk remek. És hirtelen egy étteremben találjuk magunkat, ahol kiderül, hogy micsoda remek kedvezmény mellett lehet kajálni. Mert ugye a Groupon egy klassz site, ha szuper kedvezményeket akarsz találni evéshez, iváshoz, bármihez. A szpotot egyébként a szuper nehézsúlyú CP&B ügynökség csinálta a Grouponnak. Melléfogtak.

A Groupon, látva a rengeteg negatív kommentet, először megpróbálta megmagyarázni. Hogy pont a jó ügy támogatása, kiemelése fontos, és hogy nem akartak senkit megsérteni, és hogy lám, vannak ennél sokkal rosszabb Super Bowl reklámok is (lásd a már említett szexistákat). Csakhogy a botrány nem csitult, és ezért a reklám visszavonása mellett döntöttek, elnézést kérve mindenkitől.

Hogy mi a tanulság? Első körben az, hogy Tibettel viccelni nem menő. Hogy lenne-e olyan helyzet és megfogalmazás, amikor a tibetiek sora móka tárgya lehetne, nem tudom. Talán nekik maguknak van csak joguk a nehé sorukon nevetni. És persze kontextus idegen is a reklám, hiszen az amerikai foci döntője szólhat sörözésről, együtt tévézésről, pasis estéről a barátnők kizárásával. Magyarán vannak olyan sztereotípiák, amik ilyenkor beleférhetnek. De ebbe a körbe nem tartozik bele a tibeti nép szenvedése.

Azon túl, hogy esetlen, feleslegesen sértő tréfa ez, kb. úgy illeszkedett a reklám a Super Bowl környezetébe, mint anno az MSZP hirdetés a National Geographic magazinba, vagy legutóbb a Való Világ reklámok a Heti Válaszba. Mindkét kampányt olvasói negatív visszajelzések követték. A hirdetők nem vették figyelembe, hogy ott, akkor nem akarnak az emberek ilyen vagy olyan témával szembesülni. Szóval hiba lenne a kérdést annyival elintézni, hogy hülye, prűd amcsik.